Fulgi de ovaz crispy x 250g (SANO VITA)
Termenul de ovaz (si latinescul sau stramos, avena) provine dintr-un cuvant sanscrit care insemna fericire. Acesta este primul si cel mai important indiciu care ne vorbeste despre beneficiile pe care ovazul le aduce organismului uman.
Ovazul este cereala cu mai bogat continut in proteine (12.6-14.9%) si acizi grasi esentiali, cum ar fi acidul linoleic. Continutul de fibre solubile este important pentru ca ajuta la normalizarea greutatii corporale prin capacitatea de a crea senzatia de satietate si de diminuare a apetitului. Din aceste motive ovazul nu doar ca este permis, ci chiar recomandat sa fie inclus in alimentatia copiilor si convalescentilor.
Ovazul contribuie, prin continutul sau de lizina (mult mai mare decat al altor cereale), la sinteza proteinelor in organism. Este benefic pentru toată lumea și este recomandat mai ales (dar nu numai) in alimentatia vegetariana si vegana intrucat contine aminoacizi esentiali necesari pentru formarea proteinelor.
Contraindicatii ale consumului de ovaz: ovazul poate sa nu fie bine tolerat de cei care sufera de alergie si intoleranta la nichel. In ceea ce priveste persoanele care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten), se pare ca, in cercetarile de data recenta, s-a aratat, contrar a ceea ce se crezuse anterior, ca ovazul poate fi consumat, daca in timpul procesului tehnologic nu a fost in nici un fel amestecat cu proteinele de grau.
In afara de cele precizate mai sus, nu exista contraindicatii pentru fulgii de ovaz, nici la adulti si nici la copii, in alimentatia carora pot fi introdusi inca de le varsta de 6 luni.