Hipertensiunea
Hipertensiunea - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1
RECOMANDARI GENERALE Hipertensiunea
HIPERTENSIUNEA
Deși o problemă de sănătate ușor de identificat, multe persoane au hipertensiune arterială de ani de zile, încă neidentificată. Un simplu control la medicul de familie poate să identifice o tensiune arterială crescută încă de la început, când aceasta nu produce complicații sau simptome, deoarece, chiar și fără simptome, efectele asupra vaselor de sânge și a inimii se produc. Tensiunea arterială crescută este unul dintre cei mai comuni și mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare și cele de rinichi. Aceasta este responsabilă de aproximativ 54% din accidentele vasculare cerebrale și boala cardiacă ischemică.
Hipertensiunea arterială este definită ca având o tensiune arterială sistolică de 140 mmHg sau mai mare și o tensiune arterială diastolică de 90 mmHg sau mai mare. Hipertensiunea arterială este principala cauză globală de deces care poate fi prevenită.
1. Sfaturi dietetice
Alimente care trebuie evitate în hipertensiune arterială:
- sare sau alimente bogate în sodiu: sare adăugată în mâncare, murături, brânzeturi tari și semi-tari sărate bogate în grăsime, unt sărat, margarină etc., covrigi, covrigei sărați, sărățele, alune, nuci, semințe sărate, alimente conservate în sare/ apă cu sare(a se verifica ingredientele de pe ambalaj), sosuri, maioneză
- alimente prăjite în grăsime sau ulei, alimente pane
- băuturi carbogazoase dulci, apă minerală carbogazoasă, băuturi alcoolice distillate
Alimente care previn și ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale:
- creșterea consumului de alimente bogate în potasiu: linte, cartof dulce, roșii, sfeclă, caise/ caise uscate, anghinare, broccoli, varză de brussel, conopidă, pește și fructe de mare, migdale, stafide etc.
- creșterea consumului de alimente bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3) și acizi grași mononesaturați: pește și fructe de mare: somon, macrou, ton, sardine, hering, păstrăv (nu conserve), nuci, migdale, alune de pădure, semințe de: in, cânepă, chia, unt din aceste semințe uleiuri vegetale de: măsline, in, soia, cânepă, dovleac, susan, nuci
- suplimente cu: ulei de pește, Omega-3, ulei din ficat de cod, ulei de avocado, amestec de semințe omega forte
Mâncarea puţin sărată este fadă, deci trebuie potenţat gustul prin adăugarea de: acizi: oţet, lămâie, suc de struguri cruzi etc., aliacee: usturoi, ceapă, arpagic etc., mirodenii: turmeric, piper, cuişoare, curry, şofran, scortişoară, ardei iute etc., plante aromatice: busuioc, chimen, tarhon, dafin, mentă, pătrunjel, cimbru, salvie etc.
2. Managementul dietetic al hipertensiunii prin alimentație
Odată identificată hipertensiunea arterială, se pot lua măsuri dietetice, și medicamentoase dacă este necesar, pentru a evita probleme de sănătate precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Aportul dietetic de sodiu are o relație directă cu tensiunea arterială. Recomandările actuale, la nivel de populație sunt pentru a reduce aportul de sodiu, atât prin alegerea alimentelor cu nivel scăzut de sodiu și limitarea cantității de sodiu adăugat la produsele alimentare. Un alt factor alimentar care reduce tensiunea arterială este potasiul. Cel mai bun mod de a crește aportul acestuia este de a consuma fructe și legume bogate în acest micronutrient: fasole, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, dovleac, ciuperci, banane și avocado. O relație directă a fost observată și între consumul de alcool și tensiunea arterială, în special la persoanele care consumă mai mult de 2 băuturi alcoolice pe zi (o porție de alcool reprezintă: 150 ml vin/ 330 bere/ 50 ml tărie). Această relație este independentă de factori precum vârstă, obezitate, aport de sodiu. Astfel, un aport limitat de alcool este recomandat la pacienții cu tensiune arterială crescută.