Diabetul

Diabetul - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 2

 

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 90% din cazurile de diabet diagnosticate și este o patologie progresivă care, în multe cazuri, este prezent cu mult înainte să fie diagnosticat. Hiperglicemia se dezvoltă treptat astfel încât pacienții nu observă simptomele la început, deși există un risc crescut de a dezvolta complicații macro și microvasculare încă din faza incipientă.

În cele mai multe dintre cazurile de diabet tip 2 acesta rezultă dintr-o combinație din rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină (defect al secreției de insulină). Nivelurile de insulină endogenă pot să fie normale, scăzute sau chiar crescute, dar ele sunt inadecvate pentru a depăși rezistența la insulină concomitentă, astfel se întâmplă hiperglicemia. Acesta se asociază frecvent cu obezitatea și debutează de obicei la adulți și vârstnici.

Principalii factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 sunt vârsta, obezitatea abdominală, prezența hipertensiunei arteriale și a colesterolului crescut.

Diagnosticul diabetului zaharat se face prin depistarea simptomatologiei specifice: urinări frecvente, senzație de sete crescută și scădere în greutate, evidențierea a cel puțin două valori crescute ale glicemiei bazale mai mari sau egale cu 126 mg/dl și o glicemie de 200 mg/dl sau mai mare la 2 ore de la testul de 75 g glucoză sau o valoare a hemoglobinei glicate (media glicemiei pe o perioadă de 3 luni) mai mare sau egală cu 6.5%.

 

1.     Sfaturi dietetice

 

Alimente care trebuie evitate:

- alimente prăjite în grăsime sau ulei, alimente bogate în grăsimi saturate: carne grasă de miel, porc, vită, rață, pui etc; trebuie consumată fără piele și trebuie îndepărtate urmele vizibile de grăsime, alimente fast-food: cartofi prăjiți, pui prăjit. mezelurie

- produse de patiserie bogate în grăsimi hidrogenate și zaharuri: cornuri, prăjituri, biscuiți, toate sortimentele de plăcinte, pateuri, 

- sosurile, maioneza și topingurile pentru înghețată, torture

- bomboane, caramele, napolitane, ciocolata (doar în cantități limitate și controlate)

 

Alimente recomandate în terapia nutrițională a Diabetului zaharat tip 2:
      - creșterea consumului de alimente bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3) și acizi grași mononesaturați: pește și fructe de mare: somon, macrou, ton, sardine, hering, păstrăv (nu conservă cu sare)nuci și semințe: nuci, migdale, alune de pădure, semințe de in, cânepă, chia, unt din aceste semințe și nuciuleiuri vegetale: de măsline, in, soia, cânepă, dovleac, susan, nuci, Suplimente cu: ulei de pește, Omega-3, ulei din ficat de cod, ulei de avocado, amestec de semințe omega forte

consum de alimente bogate în fibre: legume și fructe proaspeteleguminoase, cereale integrale și tărâțe

folosirea de îndulcitori calorici și non-calorici: polihidroxialcooli, precum: eritritol, sorbitol, manitol, xilitol, isomalt și lactitol. Aceștia au valoare calorică redusă, aproximativ 2 kcal/ gram față de zahăr aprox. 4 kcal/ gram. Trebuie folosiți în cantități limitate, pentru a nu provoca simptome gastrointestinale precum crampe abdominale, balonare, diarea, îndulcitori non-calorici: aspartam, acesulfam, zaharină

- suplimente recomandate la pacienții cu diabet: aloe-vera, antioxidanți: vitamina C și E, seleniu, beta-caroten etc., uleiuri esențiale: Omega-3 și Omega-9, magneziu, milk thistle (silimarină), turmeric, scorțișoară

 

2.    Managementul dietetic al diabetului zaharat prin alimentație

Este important de evidențiat că intervenția asupra stilului de viață și a dietei trebuie să se facă timpuriu, chiar din etapa de pre-diabet, pentru a preveni pentru cât mai eficient complicațiile, patologiile cardiovasculare fiind de riscul 2 până la 4 ori mai crescut la persoanele cu diabet

 

Trebuie avut în vedere:

- controlul greutății prin dietă adecvată și echilibrată în principii nutritive și exercițiu fizic

- obținerea unui echilibru glicemic și un profil lipidic care nu să crească riscul de patologii cardiovasculare prin: reducerea consumului de alimente cu un conținut crescut de zahăr și reducerea calorică, astfel încât să nu se depășească necesarul și reducerea aportului de acizi grași saturați sub 7% și adăugarea de alimente bogate în grăsimi Omega-3

- menținerea tensiunii arteriale normale prin evitarea excesului de sare și alimente sărate

- monitorizarea aportului de zaharuri(glucide) prin folosirea cântarului sau echivalenți de carbohidrați/porți

 

- creșterea aportului de fibre prin semințe, nuci, cereale integrale, fructe și vegetale