Depresia si stresul
Depresia si stresul - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1
Depresia si stresul - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 2
RECOMANDARI GENERALE Depresia si stresul
STRESUL CRONIC
Răspunsul la stres suferă modificări într-o societate industrializată, modernă, care a trecut de la predominanța stresului fizic la cea a stresului cronic psiho-social, care determină totodată o creștere a patologiilor cardiovasculate (HTA), mentale (anxietate și depresie) și gastrointestinale (sindrom de intestin iritabil, ulcere gastrice). Mai mult, lipsa timpului și perioadelor de relaxare în combinație cu o alimentație haotică și lipsa nutrienților esențiali pot determina un dezechilibru și agravarea problemelor.
1. Sfaturi dietetice
Un deficit de aminoacizi indispensabili poate apărea și la o persoană care are un regim alimentar bine echilibrat, care conține suficiente proteine dar sunt prezente: infecții prelungite sau expunere la stres care afectează utilizarea aminoacizilor.
Alimente care trebuie evitate:
- alimente prăjite în grăsime sau ulei, alimente bogate în grăsimi proinflamatoare: ulei de floarea soarelui rafinat, ulei de porumb
- produse de patiserie bogate în grăsimi hidrogenate: cornuri, prăjituri, biscuiți, cereale și produse din făinuri rafinate
- alimente bogate în zahăr, cafeină, alcool
Alimente și suplimente care sunt recomandate pentru managementul stresului, depresiei ușoare și tulburărilor de somn:
- suplimente: 5-Hidroxitriptofan, Passiflora incarnata, Sunătoare
- alimente bogate în triptofan: semințe și nuci: dovleac, chia, susan, floarea soarelui, fistic, caju, migdale, alune de pădure, soia: boabe de soia, tofu, tempeh, lapte de soia, brânzeturi: parmesan și Chedar, mozzarella, Gouda, Edam, piept de pui și curcan, pește și crustacee: ton, somon macrou, cod, homar, caracatiță, scoici, creveți- ovăz: fulgi de ovăz integrali, făină de ovăz integral, ouă
- alimente bogate în tirozină: carne de pui și curcan, carne miel și vită, carne de porc, nuci și semințe: arahide, migdale, semințe de susan și dovleac, avocado, banana, fasole și linte: fasole albă, galbenă, kidney, linte, cereale: integrale, orez integral și brun, ovăz, kamut, quinoa, cuș-cuș
2. Managementul dietetic al stresului prin alimentație
Stresul cronic afectează negativ concentrația de triptofan din creier, iar un deficit dietetic de triptofan agravează depresia sezonieră, anxietatea, induce poftele de carbohidrați, poate agrava simptomele sindromului premenstrual și scade capacitatea de a face față tensiunilor zilnice.
Totodată, studiile clinice controlate arată că suplimentele de triptofan (aminoacid) singure sau în combinație cu carbohidrați pot atenua stresul indus de starea de spirit și deteriorarea cognitivă. Suplimentele ce conțin triptofan pot să fie utilizate în forme blânde de tulburări de dispoziție, de exemplu lipsa de somn indusă de stres. Tirozina a fost studiată și testată la subiecții sănătoși expuși la stres psihologic. Tirozina a îmbunătățit semnificativ performanța acestora. Epuizarea tirozinei a dus la tulburări de memorie de lucru, spațială și de recunoaștere și la femeile sănătoase a crescut vulnerabilitatea la starea de spirit scăzută după expunerea la stres. Astfel, tirozina influențează performanțele cognitive în momentele solicitante mental, situații stresante.
Astfel, utilizarea acestor aminoacizi în tratamentul dietetic al tulburărilor de somn, situații stresante zilnice și moderate, în doze relativ mari, poate crește performanța cognitivă și ridica starea de spirit în timpul stresului mental. Asocierea celor doi aminoacizi este chiar mai eficientă decât utilizarea separată.